onsdag den 16. september 2015

Speltotto med æbleflæsk og hasselnødder

Det er igen blevet efterår og dermed også sæson for æbler... og hyggemad. Igår aftes lavede jeg denne speltotto som blev toppet op med en af mine absolutte efterårsfavoritter - æbleflæsk.
Speltottoen var fed og cremet og modspillet var de sprøde bacontern og de syrlige, bløde æbletern. Lav den når regn og vind rigtigt rusker i træerne og du trænger til lidt "comfort food".


Speltotto med æbleflæsk:
(2 pers.)

1 løg
1 spsk smør
1 spsk olie
150 gram perlespelt
1½ dl hvidvin eller vermouth
7 dl god hønsefond
100 gram ricottaost
50 gram revet parmesan
Salt og peber
Frisk timian

100 gram bacon af god kvalitet
1 stort, syrligt dansk æble - jeg brugte Discovery
25 gram hasselnødder

Start med at skære løget i tern. Steg løget i smør og olie ved lav varme i 5-10 minutter til løgene er bløde og gennemsigtige - de skal ikke brune eller tage farve. Tilsæt perlespelt og lad det stege med i 5 minutter. Hæld vermouth eller hvidvin ved og lad væsken koge ind. Derefter tilsættes fond, et par friske timiankviste og retten småkoger ved svag varme i 25-30 minutter uden låg, indtil speltkernerne har suget det meste af væsken. Rør i speltottoen et par gange undervejs. Rør ricotta og parmesan i speltottoen og smag til med peber og evt. salt. Tag gryden af varmen, læg låg på og lad speltottoen trække i ca. 5 minutter. Er speltottoen lidt for fast efter de 5 minutter, så spæd med lidt vand og evt. en smule mere ricotta. Retten skal være tyktflydende - ikke skærefast. 

Til fyldet skæres bacon i ca. 1 cm store tern. Steg dem sprøde på en lille pande ved jævn varme. Fjern kernehuset fra æblet og skær ligeledes æblet i tern af samme størrelse. Hasselnødderne hakkes groft. Når baconternene er sprøde, tilsættes æbletern, hasselnødder, lidt friske timianblade og friskkværnet peber. Er dit æble ikke så syrligt, så giv panden et lille dryp hvidvinseddike. Vend æbler og bacon sammen og lad æblerne stege med ca. 5 minutter. De skal kun lige blive bløde, ikke blive til mos. 

Anret speltottoen i 2 tallerkener og fordel æbleflæsket henover. Drys evt. med frisk timian. 

Velbekomme!





Ingen kommentarer:

Send en kommentar