lørdag den 7. marts 2015

Bagt chokoladetærte

Vi havde fået planlagt det godt - frokosten for familien som havde slidt og slæbt, hjulpet os med at bryde betongulv op i huset sidste forår og for den sags skyld også at slæbe betonbrokkerne ud af huset. Maden var gjort klar, bl.a. denne bagte chokoladetærte til eftermiddagskaffen, og så skete det, som af og til sker; en af børnene lagde sig med sygdom... Suk! I dette tilfælde var det influenza, og ingen havde lyst til at tage chancen og risikere at blive smittet.
Nå, men heldigvis kunne mange af retterne til frokosten sættes i fryseren og så er de ret nemme at slippe om ved når vi får sat en ny dato. 
Men skulle man også fryse chokoladetærten? 
Nej, for pokker! hele hytten duftede bare så fantastisk af chokolade og når nu man har syge unger, så er det da en af de bedre måder at forkæle dem på.... Det er fuldstændig ligemeget! Vi bager bare en ny! ;-)


Bagt chokoladetærte:
(1 tærteform 28 cm)

Mørdej:

125 gram smør
100 gram flormelis
Lidt salt
250 gram mel
2 æggeblommer
2 spsk kold mælk

Fyld:

140 gram smør
150 gram mørk chokolade 70%
8 spsk kakaopulver
Et nip salt
4 æg
200 gram sukker
3 spsk lys sirup
3 spsk creme fraiche

Start med mørdejen. Smuldr smør, flormelis, salt og hvedemel sammen til det minder om brødkrummer. Ælt æggeblommer i dejen og saml den til sidst med den kolde mælk. Du kan også køre dejen på din foodprocessor. Læg dejen på køl i 1 times tid. Smør en tærteform (28 cm) med smør og drys den med sukker (læg evt. et stykke bagepapir i bunden, klippet til så den passer, inden du drysser formen med sukker). 
Når dejen har hvilet, rulles den ud på et melet bord og lægges forsigtigt i den smurte form. Pres forsigtigt dejen på plads i formen og skær kanten til. Sæt formen i køleskabet ca. 30 minutter. 
Når dejen har hvilet i køleskabet, fores formen med bagepapir og der hældes kikærter, bagebønner eller lignende oveni. Se eksempel her.

Forbag tærtebunden i en forvarmet ovn ved 180 grader i 10 minutter. Fjern derefter forsigtigt kikærter og bagepapir, prik bunden jævnt med en gaffel og bag igen i 5-10 minutter. 

Imens laves fyldet. Kom smør, chokolade, kakaopulver og lidt salt i en kasserolle. Sæt den over svag varme og lad blandingen smelte sammen. Rør i blandingen af og til. Pisk æggene sammen med sukkeret til en cremet og luftig blanding. Rør sirup og creme fraiche i æggemassen og vend derefter chokolademassen i.

Skru ovnen ned til 150 grader. Kom fyldet op i den forbagte tærtebund og bag den i 40-45 minutter. Fyldet hæver ret meget i ovnen, men når først tærten er bagt og afkølet, vil fyldet synke sammen og blive mere kompakt.


Lad den færdige tærte køle af på en rist før den serveres.  






Ingen kommentarer:

Send en kommentar