søndag den 29. juni 2014

Ribssorbet med hyldeblomst og kager med hvid chokolade

Så blev mit bidrag til madbloggerudfordringen 3 færdigt. Jeg valgte den søde udfordring, hvor man skulle lave en dessert ud fra 3 ingredienser som skulle indgå i retten; bær, chokolade og spiselige blomster. Mine valgte råvarer blev; ribs fra fryseren, hvid chokolade og hyldeblomster. De blev tryllet om til en ribssorbet med hyldeblomst og lækre kager hvor det inderste fyld dannede en lomme med en "lemoncurd agtig" konsistens. 


Jeg har i lang tid gået med en tanke om at ændre lidt på en opskrift fra Arla som jeg ofte har benyttet mig af. Det er en opskrift på en lækker chokoladekage med en flydende kerne, men i modsætning til en rigtig chokoladefondant hvor det er dejen i midten som er ubagt, er denne kage stort set idiotsikker, fordi den flydende kerne er et seperat fyld som ikke sætter sig hvis kagen får 2 minutter for meget. Jeg har ønsket mig at lave kagen med hvid chokolade istedet og også droppe madlavningsfløden fra den originale opskrift og udskifte den med almindelig piskefløde. Det var nemmere sagt end gjort. Den første portion kager jeg lavede blev lavet med karamelliseret hvid chokolade. Kagerne blev tunge, fyldet bagte sammen med dejen og alt i alt var det en uskøn og meget tung oplevelse. 

Så prøvede jeg at lave kagerne med almindelig hvid chokolade istedet og resultatet var noget anderledes. Kagerne var lidt mazarinagtige i konsistensen. Fyldet i midten var ganske vist ikke helt så flydende som i originalopskriften, men til gengæld havde der i kagen dannet sig en lille lomme med fyldet og den mindede faktisk lidt om lemoncurd i konsistensen.

Ribssorbeten var en kæmpe succes, både hos de voksne og hos børnene. Den er så sprængfyldt med smag at den føles mere som et sundt energiboost end det den egentlig er; en lækker, sommersød og syrlig sorbet. 

Kager med hvid chokolade:
(12 stk)

150 gram hvid chokolade
75 gram smør
3 æg
75 gram flormelis
50 gram mandelmel
90 gram mel

Fyld til kagerne:

150 gram hvid chokolade
1 dl fløde
Fintrevet skal af ½ citron

Start med fyldet til kagerne. Smelt hvid chokolade sammen med fløden ved svag varme. Når chokoladen er smeltet skrues der op for varmen og blandingen bringes op til kogepunktet under omrøring. Lad det lige stå og småboble et minut eller 2 og tag derefter gryden af varmen. Rør citronskal i, kom blandingen i en tallerken eller skål og sæt den i køleskabet i en time. Til dejen smeltes chokoladen sammen med smørret ved svag varme. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggehviderne næsten stive og tilsæt så flormelis. Pisk indtil du har en lidt sej marengs. Vend/fold forsigtigt mandelmel og mel i dejen uden at slå for megen luft ud af dejen. Vend derefter chokolade/smørblandingen i og tilsidst æggeblommerne. Fordel dejen i en smurt muffinform med 12 huller. Stil formen på køl indtil fyldet er klar til at komme i. 
Når fyldet er afkølet i køleskabet kommes det i en sprøjtepose. Stik sprøjteposen ca. 1 cm ned i dejen og sprøjt ca. 1 teskefuld i hver kage. Det resterende fyld lægges tilbage i køleskabet. Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i 10-15 minutter. Kagerne skal være flotte gyldne og nogle af dem begynder muligvis at minde lidt om små vulkaner, hvor fyldet begynder at boble ud i top eller bund - så er de sikkert færdige. Prik ned i dejen (ikke fyldet) med en strikkepind for at tjekke om kagerne er bagt færdige. Lad kagerne stå i formen i ca. 5 minutter og løsn dem derefter forsigtigt med en lille kniv og vip dem op af formen. Server kagerne lune eller lad dem køle af først.




Ribssorbet med hyldeblomst.

500 gram ribs (frosne eller friske)
½ dl vand
1½ dl sukker
3 dl vand

Kom ribs i en gryde sammen med ½ dl vand. Bring i kog og lad det småkoge i ca. 5 minutter. Passer massen igennem en sigte, så skind og kerner bliver siet fra. Rør hyldeblomstsaften i og stil den knaldrøde ribsmos til side. Bring nu sukkeret og det resterende vand i kog ved jævn varme - sukkeret skal være opløst. Lad herefter sukkervandet koge i ca. 10 minutter. Kom så ribsmosen i sukkersiruppen og bring det atter i kog. Lad det småkoge et par minutter. Tag gryden af varmen, hæld blandingen over i en skål og lad den afkøle i køleskabet inden den fryses på en ismaskine eller i en boks i fryseren. Jeg brugte ismaskinen og resultatet var fantastisk godt. 



Servering:

Server kagerne med en kugle af den flotte, røde sorbet. Et lille tip er at lægge iskuglen på lidt mandelmel eller lignende, for at undgå at kuglen smelter for hurtigt ved mødet med tallerkenen. Pynt med små dutter af det resterende fyld fra kagerne, skiver af jordbær eller andre sommerbær, fine blade fra mynte, citronmelisse eller lignende og tilsidst drysses der friskplukkede hyldeblomster henover. 

Velbekomme og en fantastisk sommer til jer alle! 










2 kommentarer:

  1. Åhhh mums, ribssorbet, dét har jeg aldrig smagt - gi´r du en smagsprøve??;-)

    Dejligt du ville være med,
    håber du er frisk på en fjerde omgang?

    Kh La Cucina Nada

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nada.

      Du kan tro at jeg giver en smagsprøve engang ;-)
      Men da jeg tydeligvis er kommet noget bagefter med kommentarerne her på bloggen, er jeg bange for at denne portion for længst er væk :-)
      Og jo tak, jeg glæder mig allerede til udfordring nr. 4...

      Charlotte

      Slet