torsdag den 5. december 2013

Suppe med hjemmelavede melboller og kødboller

Jeg har aldrig været vild med klar suppe. Den færdigkøbte suppe og ligeledes kød- og melboller har for mig altid været ret intetsigende. Det smagte ikke af så meget og mættede i meget kort tid - lidt ligesom McDonalds ;-)
Men så for 10 år siden, fik jeg hos min daværende svigermor serveret den lækreste hjemmelavede oksekødssuppe med tilhørende friskbagte butterdejstrekanter. Det var en øjenåbner for mig og siden da har jeg elsket at spise suppe, både grøntsagssupper og klar suppe som her. Der er betydeligt mere gods og smag i denne version hvor både melboller og kødboller er hjemmelavede 


Melboller:

40 gram smør
1 dl vand
50 gram mel
1 æg
½ tsk salt

Bring vand og smør i kog i en gryde. Kom melet i ad én gang og bag dejen godt sammen. Den skal blive blank og slippe grydens kanter og skeen. Tag gryden af varmen og lad dejen køle af i ca. 5 minutter. Pisk ægget let sammen og tilsæt det ad 3-4 omgange til dejen imens der røres godt. Dejen skal blive en blød, men dog fast dej som kan formes. Hvis ægget tilsættes for hurtigt, risikerer du at dejen bliver tynd. Smag dejen til med salt. Nu kan du forme melbollerne enten med en lille teske eller med en bollesprøjte. Jeg skyllede min bollesprøjte med koldt vand og fyldte dejen i. Derpå pressede jeg dejen igennem til en lang pølse og delte derefter denne i mindre boller. Man skal være opmærksom på at melbollerne bliver en anelse større efter tilberedningen, så lad være med at lave dem for store. 



Nu skal melbollerne koges... og så alligevel ikke, for de må IKKE koge, da de så går i opløsning og bliver blævrede. For at undgå udkogning, skal du bringe en gryde med rigeligt, letsaltet vand i kog. Når vandet koger, kommer du melbollerne i vandet, lægger låget på og tager gryden af varmen. Lad melbollerne stå i vandet i 2-3 minutter. Tag dem op med en hulske og læg dem på en tallerken. Bring vandet i kog igen og gentag proceduren fra før. Dette gøres ialt 3 gange og den sidste gang lader du melbollerne ligge i vandet i 5 minutter. Tag melbollerne op og de er klar til at blive brugt i varm suppe eller sæt dem i køleskabet til senere brug.

Kødboller: 

250 gram  hakket kalv/flæsk
250 gram oksefars
1 løg
1 æg
1 dl mælk
2 spsk mel
salt
peber

Pil og riv løget. Rør kødet med revet løg, æg, mælk, mel, salt og peber. Sørg for at farsen er rørt rigtig godt, så bare giv den nogle tæsk med skeen eller med røremaskinen hvis du har sådan en. Lad evt. farsen hvile 1 times tid i køleskabet bagefter. Form farsen til små kødboller, enten med en teske eller du kan fugte hænderne og trille kødbollerne. Bring en gryde med letsaltet vand i kog og kog kødbollerne i ca. 5 minutter. De kommer op til overfladen når de er færdige. De er nu klar til brug i varm suppe, eller de kan køles/fryses ned til et senere tidspunkt.



Nu skal du bare have kogt en god suppe.... Eller køb dig til en. Når suppen er bragt i kog, tilsættes lidt porrer i ringe, gulerødder i tern og evt. lidt selleri i tern. Derudover tilsættes også de kogte, kolde kødboller. Kog igennem 4-5 minutter og kom de kolde melboller i. Læg låg på og tag gryden af varmen. Lad den stå med låg på 5-10 minutter. Derefter kan suppen lige bringes op til kogepunktet igen og så serveres rygende varm. 

Server med godt brød til eller måske butterdejstrekanter :-)





Ingen kommentarer:

Send en kommentar