lørdag den 14. december 2013

Kringle med marcipan og rosiner

Hvem elsker ikke kringle? Du ved den der fede sag med masser af smør, marcipan og rosiner, hvis man er til det. Jeg gør ihvertfald! Denne opskrift er den nemmeste og bedste af slagsen hvis du spørger mig. Den er fra Odense Marcipan og jeg bruger den hver gang jeg skal lave kringle. 


Kringle:
(3 stænger)

50 gram gær
2 spsk sukker
2 æg
300 gram mel
200 gram smør (tag det ud af køleskabet 15-20 minutter før brug)

Fyld:
150 gram marcipan
80 gram sukker
80 gram blødt smør
Evt. rosiner

Pynt:
Sammenpisket æg
Hakkede mandler
Perlesukker

Smuldr gæren i en skål og bland den med sukker. Når gæren er opløst af sukkeret røres æggene i. Tilsæt mel og smør og ælt dejen godt sammen. Jeg bruger som regel min køkkenmaskine, for at dejen ikke bliver varmet for meget af hænderne og smørret derved smelter. Så bliver dejen nemlig rigtig klistret. Hvis dejen er blevet for varm og klistret, plejer jeg at smide den i køleskabet indtil den er til at arbejde med igen. Du skal ikke blive fristet til at komme mere mel i dejen end de angivne 300 gram, for så bliver kringlen tør. Når dejen er færdig æltet, hviler den på køkkenbordet (eller i køleskabet) imens fyldet røres sammen. Marcipan, smør og sukker blandes sammen. Jeg plejer at bruge fingrene til at blande med, men det kan også gøres med en ske eller en gaffel.

Del nu dejen i 3 stykker. Rul et stykke af dejen ud til ca. 20x30 cm på et godt melet bord. Det er vigtigt hele tiden at have lidt mel under dejen, da den ellers vil hænge fast i bordpladen. Fordel 1/3 af fyldet henover dejen og drys så med en håndfuld rosiner hvis det ønskes. Fold derefter dejen som på billederne herunder. Når dejen er foldet omkring fyldet, klemmes den let sammen i kanterne. Derefter vendes stangen forsigtigt, så samlingerne vender nedad. Det behøver man egentlig ikke gøre, men jeg syntes at det er pænest sådan.

Gør det samme ved de 2 andre stykker dej. Stængerne lægges på en bageplade med bagepapir. Pensl dem med æg og drys dem med hakkede mandler og perlesukker.

Sæt stængerne til hævning et lunt sted og lad dem hæve i ca. 40 minutter. Derefter bages de i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 20-25 minutter. De skal være flot gyldenbrune.

Lad stængerne køle let af inden servering. De kan også fryses ned i mindre portioner og lunes i en ovn ved senere lejlighed.

Tip! Du kan komme alverdens fyld i din kringle. Prøv f.eks. nougat, æblestykker, chokolade, frugtmos osv.






1 kommentar:

  1. Det er bedre (for gærens hæveevne) at røre gæren ud i en spiseskefuld lunkent vand. Man skal aldrig opløse gær i salt eller sukker.
    Elsebeth

    SvarSlet