onsdag den 11. december 2013

Chili con carne

I en måned hvor man spiser godt stort set hele tiden, kan det være ret så forfriskende med en nem gryderet, som stadig har masser af smag og som giver varme i kinderne. Der er rigtig mange meninger om hvordan en god chili con carne skal laves, og dette er så mit bud. Jeg kan godt lide at min chili con carne udskiller sig fra en almindelig kødsauce med tomat, både i farve, men også i smag. Denne chili smager næsten ligeså brun som den ser ud og har de bitre, kraftige smage fra kaffe, øl og chokolade...


Chili con carne:
(3-4 personer)

500 gram hakket oksekød
3 fed hvidløg
1 løg
1-2 røde chili
1-2 tsk stødt spidskommen
1 tsk kanel
1 tsk røget paprika
2 dl porter eller anden mørk øl
1 dl stærk kaffe
50-100 gram god mørk chokolade
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
Ca. 500 gram grofthakkede tomater
2-3 dl vand
1 ds. kidneybønner - drænet og skyllet i en sigte
Evt. et par håndfulde majs
Lidt sherryeddike
Salt
Peber
Tabasco

Brun oksekødet ved høj varme i en gryde med stor overflade. Pil og hak løg og hvidløg. Flæk chili og befri dem for kerner. Hak dem fint. Husk at vaske dine hænder godt efter du har arbejdet med chili eller tag plastikhandsker på under arbejdet med chili. Kom løg, hvidløg, chili, spidskommen, kanel og paprika ved kødet og lad det svitse med et par minutter. Hvis du er usikker på chiliens styrke, så start med 1 chili og kom evt. mere ved senere. Kom porter, kaffe og chokolade ved og rør indtil chokoladen er opløst. Skær peberfrugterne i små tern og tilsæt dem sammen med tomaterne. Rør retten godt igennem og tilsæt vandet. Lad retten koge godt igennem i 20-30 minutter med låget halvt på. Det er meningen at vandet ligeså stille skal fordampe og retten koger sammen og bliver tykflydende. Når konsistensen er ved at være som du vil have den, kommes kidneybønnerne og evt. majs i. Lad retten koge yderligere 5-10 minutter. Nu skal retten blot smages til med lidt eddike, salt, peber og tabasco. Lav chilien så stærk eller mild som du ønsker den.

Server den rygende varme chili sammen med creme fraiche, et drys sprøde peberfrugter eller chili samt godt brød.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar