onsdag den 20. november 2013

Tarteletter med høns i asparges

Jeg elsker simpelthen tarteletter! Specielt serveret med høns i asparges - det er "comfort food" når det er allerbedst :-)
Jeg har længe gået og leget med tanken om at lave min egen butterdej, og derefter bruge den til at lave bl.a. tarteletter og da jeg havde stor succes med wienerdejen, så måtte næste skridt være butterdejen.



Tarteletter:
(9 stk.)

400 gram butterdej

Butterdejen rulles ud til en firkant (ca. 30x30 cm). Del dejen i 3 på langs og på tværs, så du har 9 firkantede stykker á ca. 10x10 cm. Smør en muffinform eller 9 ramekiner og læg et stykke dej i hvert hul. Pres dejen let ud i formen, så der ikke er luftbobler under. Læg et lille stykke bagepapir ovenpå dejen og fold det så det ligger jævnt ovenpå dejen. Fyld en god håndfuld kikærter, bønner eller lignende i. Sæt tarteletterne i en forvarmet ovn ved 180 grader og bag dem i 10-12 minutter. Tag dem ud af ovnen og løft forsigtigt bagepapiret med kikærterne af. Prik tarteletterne med en gaffel i bunden af formen og sæt dem tilbage i ovnen og bag videre i 12-15 minutter til de er gyldne og sprøde i kanten. Hold øje med om dejen puffer sig for meget op i midten og prik dem evt. igen. Når tarteletterne er færdige så lad dem lige stå i formen et par minutter inden de løftes af og enten serveres eller afkøles på en rist. Jeg bagte mine tarteletter om formiddagen, lod dem køle af og varmede dem igen til aften.

Har du en muffinform til 6 stk istedet for 12 stk, tror jeg at denne form vil passe bedre til at bage tarteletterne i. Næste gang jeg skal lave tarteletter, vil jeg ihvertfald prøve at lave dem i en lidt større form.



Jeg laver høns i asparges på den helt traditionelle måde, altså med opbagt sauce og asparges fra dåse. Det er en af de retter hvor jeg ikke engang er fristet til at bruge friske asparges, for det ville bare ikke være den samme ret som jeg er vokset op med. Derudover bruger jeg ikke nødvendigvis hønsekød, men oftest kylling.

Høns i asparges:

4 hele kyllingelår eller 1 hel kylling
Laurbærblade
Peberkorn
Salt
Evt. lidt porre
1 dåse aspargessnitter
2 spsk smør
2 spsk mel
Suppen fra den kogte kylling

Start med at koge kyllingen. Kom kun lige vand ved kyllingelårene så det dækker, og hvis du koger en hel kylling, så hæld vand ved så det dækker 2/3 af kyllingen. Kom et par laurbærblade, 5-10 peberkorn, lidt salt og evt. lidt porre i kogevandet. Bring vandet i kog, skum for urenheder og læg låg på. Når kyllingen er kogt mør - det tager ½-1 time afhængig om det er en hel kylling eller blot lårene man bruger, tages kyllingen op af gryden og køler let af. Sigt den gode suppe som er tilbage i gryden, så peberkorn, laurbærblade og porrer sies fra, og der kun er den klare rene suppe tilbage. Når kyllingen er kølet lidt af, pilles kødet fra benene og skæres i mindre stykker. Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Tilsæt lagen fra aspargessnitterne og rør det ud i smørbollen. Derefter tilsættes suppen lidt ad gangen, for at undgå at saucen bliver klumpet. Der skal bruges ca. ½ liter suppe til saucen, men lav saucen så tynd eller tyk som du har lyst. Lad saucen småkoge i ca. 10 minutter. for at koge melsmagen ud af saucen. Tilsæt nu asparges og kyllingekød og lad det småsimre endnu nogle minutter. Smag retten til med salt og peber og server den sammen med de lune tarteletter.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar