tirsdag den 19. november 2013

Hjemmelavet butterdej

Jeg er jo ret glad for hjemmelavede produkter og dette er mit første forsøg med hjemmelavet butterdej.
Har du allerede kastet dig ud i kunsten at lave wienerdej, kan du sagtens lave butterdej også. Den store forskel er foldeteknikken samt at der ikke er gær i butterdejen. Foldningen af butterdejen gør at dejen ikke kun har 27 smørlag, som er det karakteristiske for wienerdej, men hele 144 smørlag istedet. Jeg har illustreret foldningen af dejen med billeder under opskriften. I mit næste indlæg bruger jeg butterdejen til at lave hjemmelavede tarteletter :-)


Butterdej:

2½ dl koldt vand
100 gram fuldkornshvedemel
250 gram hvedemel
lidt salt
250 gram koldt smør til indrulning

Rør fuldkornshvedemel, hvedemel og salt sammen med vand. Dette gøres nemmest på en røremaskine - først et par minutter ved lav hastighed og derefter nogle minutter på høj hastighed. Æltes dejen i hånden skal den æltes i 10 minutter. Når dejen er smidig og færdigæltet, sættes den i køleskabet i ½ time.
Bank det kolde smør ud til ca. 15x15 cm imellem 2 stykker bagepapir. Rul den kolde dej ud på et melet bord til ca. 20x20 cm. Læg det kolde, udbankede smør på midten og fold dejsiderne indover. Læg dejen på køl igen i 30 minutter. Nu skal dejen rulles første gang. Dejen rulles lidt aflang til den er ca. 1 cm høj. Fold enderne ind mod midten og fold så dejen på midten tilsidst - altså 3 foldninger. Læg dejen på køl i 30 minutter. Så er du klar til 2. rulning. Rul dejen aflang igen i ca. 1 cm tykkelse. Fold nu 1/3 af dejen ind over midten og derefter den anden side indover - altså 2 foldninger. Læg dejen på køl igen i 30 minutter. Gentag derefter først den 1. rulning og derefter den 2. rulning og husk at dejen skal på køl i 30 minutter imellem rulningerne. Herunder kan du på billederne se hvordan foldningerne foregår.

Smørret foldes i dejen
1. rulning - dejen foldes 3 gange


2. rulning - dejen foldes 2 gange

3. rulning - dejen foldes 3 gange


4. rulning - dejen foldes 2 gange
Nu er dejen rullet færdig og den kan nu deles i 2 stykker og enten bruges med det samme eller fryses til senere brug. Der bliver 2 butterdejspakker á 400 gram af denne portion. 
1 kommentar:

  1. Tror du, at jeg kan bruge havre-fuldkornsmel i stedet for fuldkorns-hvedemel. Det maler jeg selv og bruger det altid i brød - det er også meget proteinholdigt!
    Elsebeth

    SvarSlet