torsdag den 31. oktober 2013

Madblogger udfordringen - Sjønnes Mad

Jeg meldte mig for en måneds tid siden til en udfordring - madblogger udfordringen.... 
Alle os som meldte os til udfordringen, fik tildelt en anden blog som vi skulle studere nærmere. Derefter skulle vi udvælge en opskrift på denne blog og enten lave den originale version eller lave vores egen fortolkning af retten. Jeg fik tildelt Sjønnes Mad - en blog som ved første øjekast fik mig til at ryste i bukserne af skræk, for her blev der både eksperimenteret med molekylær gastronomi såvel som fantastiske billeder. Men efter en nøje gennemgang af de mundvandsfremkaldende opskrifter og billeder, endte jeg med at forelske mig i en opskrift på en porter is med krystaliseret hvid chokolade. Den har i indlægget herunder fået følgeskab af en æblesorbet, lidt blodpølse, rålakrids og en kærlighedshistorie fra sidste efterår.... 


Sidste år mødte jeg min kæreste Thorbjørn. Vi mødtes i starten af efteråret og fandt ret hurtigt ud af, at vi havde vores store madglæde til fælles. Denne ret er inspireret af en bestemt efterårsdag sidste år, hvor vi havde været en tur på Jegindø og gået en tur på Bøhl strand i strid blæst og regn. Da vi kom hjem midt på eftermiddagen, godt kolde og forblæste, tændte vi stearinlys, satte Stig Rossen (læs: julemusik) på anlægget og spiste blodpølse med æblemos, mørk sirup og drak en en fantastisk øl - en sort IPA ved navn Gleipner fra Midtfyns Bryghus (Har du lyst til at smage denne fantastiske øl, skal du imidlertid finde den hos det nyopstartede Munkebo Mikrobryg).

Denne efterårsdag har sammen med Sjønnes porteris inspireret mig til denne dessert som jeg har valgt at kalde "Det Sjønneste Efterår"....

"Det Sjønneste Efterår" består af: porteris, æblesorbet, knas af hvid chokolade og hasselnødder, blodpølsechips og et drys rålakrids.


Porteris:

2 pasteuriserede æggeblommer
30 gram sukker
5 dl fløde
2 dl porter - jeg brugte Limfjordsporter

Pisk æggeblommer og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk fløden til skum og vend æggesnapsen heri. Vend forsigtigt øllet heri, lidt ad gangen. Den færdige ismasse får den flotteste lysebrune, "latte" farve. Frys massen på en ismaskine eller hæld den i en fryseegnet boks og sæt den i fryseren. Rør i ismassen hver ½ time indtil isen er ved at være frosset igennem. 

Æblesorbet:

½ liter friskpresset æblesaft eller god ufiltreret æblemost
2 blade husblas
Citronsaft
Glukosesirup

Smag æblesaften til med citronsaft og glukosesirup. Den skal være sød eller syrlig som du bedst selv kan lide. Læg husblasen i blød i koldt vand i ca. 15 minutter. Varm lidt af æblesaften og smelt den udblødte husblas heri. Rør det derefter i resten af æblesaften. Frys massen på en ismaskine til den er næsten frosset igennem. Kom massen i en beholder og sæt den i fryseren til den godt fast, men stadig kan kugle op med en ske. Hvis du laver sorbeten nogle dage før, skal du tage den ud af fryseren i god tid, når du skal anrette. 

Hvid chokoladeknas med ristede hasselnødder:

100 gram hvid chokolade
1 håndfuld hasselnødder

Hak den hvide chokolade groft og læg det på en bageplade med bagepapir. Bag chokoladen i ovnen ved 180 grader til stykkerne er gyldne. Tag pladen ud og lad den karamelliserede chokolade køle af. Rist herefter hasselnødderne i ovnen, til skallen sprækker og nødderne er gyldne. Lad dem køle lidt af inden skallen nulres af imellem hænderne eller i et rent viskestykke. Lad også nødderne afkøle helt. Kom nødder og chokolade i en foodprocessor og hak det til ønsket konsistens. Du kan også hakke blandingen med en kniv hvis du ikke har en foodprocessor. Opbevar blandingen i en lufttæt dåse.

Blodpølsechips:

Skær skiver af blodpølse så tyndt som du kan, uden at de går i stykker. Det kan være nødvendigt at skylle kniven imellem hver skive. Du skal dog ikke bruge så mange. Beregn et par stykker pr. person. Læg skiverne på en bageplade med bagepapir og bag dem sprøde i en forvarmet ovn ved 180 grader i 5-10 minutter. Pas på at de ikke brænder på. Læg dem på fedtsugende papir og lad dem køle af.

Pynt:
Rålakridspulver
Skovsyre

Anretning:

Læg et par skefulde choko/nøddeknas på en tallerken og bred det let ud. Anret en kugle porteris samt en kugle æblesorbet ovenpå knasset. Den nemmeste måde at få vellykkede iskugler på er, at have en skål med varmt vand i og 4-5 skeer i, så kan du skifte imellem de varme skeer, og det gør det nemmere at lave en flot kugle is. Drys de 2 kugler is med lidt rålakridspulver - jeg brugte den fra Johan Bülow. Bræk blodpølsechipsene i mindre stykker og fordel dem over desserten. Jeg pyntede desuden med lidt grønt i form at rød skovsyre. 





6 kommentarer:

  1. Hej Charlotte,

    Som du jo ved er jeg kæmpe fan af din blog.
    Jeg har lavet en top 4, som du er nævnt i: http://vitam.dk/top-5-up-and-coming-madblogs/

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Andreas

      1000 tak! Det er SÅ skønt at vide at der bliver sat pris på de ting man går og nørkler med i køkkenet... :-)
      Jeg skal gøre mit bedste for at du fortsat kan blive inspireret og glædes ved at læse med :-)

      Charlotte

      Slet
  2. Det er virkeligt en seriøst sej fortolkning. Personligt ville jeg være ganske afskrækket af at trække Sjønne.

    Super flot!

    Med venlig hilsen
    Thomas (som bukker i ærbødig respekt)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Thomas

      1000 tak for de flotte ord! Jeg skal lige fortælle dig, at min første reaktion, da jeg så hvilken blog jeg skulle arbejde med var - og jeg citerer; F***!!!
      Dernæst måtte jeg i køleskabet for at finde noget at styrke mig på, for man bliver jo altså sulten, når man kigger på så meget lækker mad ;-)

      Og må jeg iøvrigt lige rose din fortolkning og specielt anretningen af din sunde chokolademousse - Wauw!! Gid jeg kunne anrette sådan. Håber jeg lærer det en dag ;-)

      Charlotte

      Slet
  3. Du har ingen grund til at ryste hverken i bukserne eller på hånden, kære Charlotte - hold nu op en flot fortolkning du har gjort dig i!

    Blodpølse ... det var jeg sgu aldrig kommet på. Og anretningen, så fin, så fin.
    Du kan godt være stolt af din måde at gribe udfordringen an på.

    Håber du er frisk på en anden runde? ;-)

    La Cucina Nada

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nada!

      1000 tak for de rosende ord omkring indlægget :-)
      Der gik lidt nostalgi og nyforelskelse i den, da jeg sad og gjorde mig tanker om retten :-)

      .... og du kan tro jeg er klar til 2. runde! :-)

      Hilsen Charlotte

      Slet