mandag den 14. oktober 2013

Hyggelig tøsefrokost og dejlig mad

Her i weekenden havde jeg 3 dejlige tøser på besøg til en hyggelig tøsefrokost, og jeg syntes at jeg havde svært ved at begrænse mig, da menuen skulle planlægges. 
Når jeg inviterer gæster til aftensmad, kan jeg ret hurtigt bestemme mig for 2-3 retter lækker mad, men til frokosten kunne jeg blive ved med at finde på spændende retter at servere for tøserne. Det endte dog med at blive disse; hapsere med gedeost og grøn tomatmarmelade, hønsesalat på rugbrød, rødløgs tarte tatin og til dessert en creme brülée med friske bær fra haven.Den første ret, som var hapsere med gedeost og grøn tomatmarmelade finder du her.

Den næste ret var hønsesalat, og det var rent faktisk hønsebryst og ikke kylling, som blev brugt til salaten.

Hønsesalat:
(til 4-5 skiver rugbrød)

200 gram kogt hønsebryst, alternativt kyllingebryst
50 gram champignon eller andre svampe - jeg brugte kantareller
1-2 spsk smør
2-3 spsk god mayonnaise
2-3 spsk drænet ymer, creme fraiche eller lignende
Salt 
Peber

Pynt:
Syltede rødløg - se opskrift nederst på siden
Champignon eller andre svampe
Fine kviste kruspersille

Rens champignon eller svampe og rist dem af i smør på panden. Lad dem køle af og tag nogle stykker fra til pynt. Skær det kogte hønsekød i små tern. Vend hønsekødet og svampene med den mængde mayonnaise og creme fraiche som du syntes passer til. Smag til med salt og peber. Anret hønsesalaten på smurte rugbrødsskiver og pynt med stykker af syltet rødløg, ristede champignon/svampe og små fnug af kruspersille.

Tip! Ønsker du mere fyld i din hønsesalat, kan du tilsætte friske, kogte asparges i skiver. De er ikke i sæson lige nu, så jeg udelod dem. Alternativt kan du bruge asparges fra dåse. Skal salaten være ekstra lækker, kan den tilsættes sprødstegt bacon.
Den 3. ret var en rødløgs tarte tatin, som blev lavet med hjemmelavet butterdej. En tarte tatin, er en tærte som bages med bunden opad i en pande. så vær sikker på at din stegepande kan gå i ovnen. Alternativt kan du flytte de karamelliserede løg over i en tærteform og bage den færdig heri.

Rødløgs tarte tatin:

10-12 rødløg
50 gram smør
3 spsk brun farin eller tilsvarende mængde mørk sirup
1 tsk salt 
Peber 
Frisk timian
½ dl vand
3 spsk balsamicoeddike

Ca. 400 gram butterdej

Pil løgene og del dem i 2 - skær fra toppen mod bunden. Smelt smør og brun farin/sirup i en pande ved jævn varme. Tilsæt salt, peber og friske timianblade og lad det koge lidt sammen. Læg rødløgene i panden med skærefladen nedad og lad dem simre i ca. 5 minutter ved jævn varme til de er flot karamelliserede på skærefladen. Tilsæt vand og balsamico og kog videre i 5 minutter ved lidt højere varme. Efter de 5 minutter skulle væsken gerne være kogt ind til en sirupsagtig konsistens. Tag panden af varmen. Rul butterdejen ud, så den er lidt større i omkreds end stegepanden. Læg forsigtigt dejen over rødløgene og pres dejen godt ned omkring siderne. Er der for meget dej i kanten, så skær dejen til så den passer. Bages i 20-25 minutter i en forvarmet ovn ved 200 grader. Når dejen er flot gylden og færdigbagt, tages panden ud af ovnen. Ryst panden en anelse for at løsne løgene fra bunden af panden. Læg et fad/tallerken over panden og vend tærten ud herpå. Brug grillhandsker og pas på den varme karamel i tærten. Du skal ikke give fortabt hvis nogle af løgene bliver siddende i panden. De er nemme at fiske op med en palet kniv og så lapper du bare din tarte tatin, så godt som du kan. Hvis du syntes at løgoverfladen og dejen imellem løgene virker ufærdig, lister du bare tærten over på en bageplade med bagepapir, denne gang med løgene opad, og giver den nogle minutter ekstra i ovnen. Drys tærten med lidt Maldon havsalt inden servering. Server tærten med en dejlig grøn salat til.  

Dagens sidste ret, altså desserten, var en creme brülée med friske bær fra haven. Creme brülée er en af mine yndlingsdesserter, og min kæreste laver den så ufatteligt godt, at det som regel er ham som laver den hjemme hos os. Derfor bliver det også ham som får lov til at at gæsteblogge lidt, og skrive indlægget om creme brüléen i den nærmeste fremtid.... So stay tuned :-)

Sidst men ikke mindst, er her opskriften på syltede rødløg. Disse syltede rødløg er helt fantastiske! De er supergode til salater, sandwich og som tilbehør til varme retter. Derudover er de enormt nemme at lave, så det er bare om at komme igang - du vil absolut ikke fortryde det :-)

Syltede rødløg:

10-12 rødløg
5 dl eddike
5 dl sukker
Salt
Evt. krydderurter

Pil løggene og skær dem i kvarte. Løgbådene skal stadig kunne hænge sammen. Kom løg, eddike, sukker og evt. lidt friske krydderurter i en gryde. Bring det i kog. Når det koger tages gryden af varmen. Hæld hele molevitten på et glas og lad det køle af. Opbevares i køleskabet.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar