tirsdag den 29. oktober 2013

Creme caramel

For nogle år siden lavede min gode veninde Ilda en lækker dessert til mig - Creme caramel. Jeg har tit tænkt, at jeg snart skulle få lavet desserten selv, men er bare ikke kommet så langt. Lidt tilfældigt havnede jeg en aften på DR1 og den netop afsluttede kagedyst, hvor de lavede creme caramel og her i weekenden fik jeg så taget mig sammen til at lave retten selv. Desserten er super nem, men man skal passe på ikke at brænde sig på den varme karamel. Jeg har fundet en del forskellige opskrifter hvori der indgik både mælk og fløde, men tog altså udgangspunkt i Ildas model, som kun laves med mælk.


Creme caramel:
(6 pers.)

½ liter sødmælk
3 æg
2 spsk sukker
1 vanillestang

Karamel:
6-7 spsk sukker

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Kom vanillekorn og stang i sødmælken og bring det i kog. Det kan være nødvendigt lige at piske vanillekornene fra hinanden, så de ikke ligger i store klumper i mælken. Når mælken når kogepunktet, tages gryden af varmen og trækker i 20-30 minutter. Imens smeltes sukkeret til karamellen i en pande med slip-let belægning eller en mindre gryde. Pas på ikke at skrue for højt op for varmen, så brænder karamellen på. Hvis du på et tidspunkt har behov for at røre let i karamellen, så brug en træske til formålet. Når sukkeret er blevet til en gylden, flydende karamel fordeles den i 6 ramekiner, så der ligger et jævnt lag i bunden. Jeg satte mine 6 ramekiner i den forvarmede ovn i ca. 30 sekunder for at de ikke skulle være iskolde når jeg hældte karamellen i. På den måde kunne jeg lige vippe ramekinen lidt og få fordelt karamellen inden den stivnede.
Sigt mælken, så vanillestangen, eventuelle trevler fra vanillestangen og skind fra mælken sies fra. Pisk æggene let sammen med sukkeret - Det skal ikke piskes luftigt, bare lige blive ensartet i konsistensen. Rør mælk og æggeblanding sammen og fordel det i ramekinerne. Sæt ramekinerne i et ildfast fast, evt. på en ren karklud, så de ikke kan rutsche rundt i fadet. Kom kogende vand i fadet, så det står halvejs op omkring ramekinerne. Bag dem i en forvarmet ovn ved 150 grader (ikke varmluft, bare over- og undervarme) i 30-40 minutter. Nu skulle æggemassen gerne have sat sig, men tjek for en sikkerheds skyld ved at stikke en kødnål eller lignende i cremen. Sæt ramekinerne i køleskabet og lad dem blive helt kolde. Jeg vil anbefale at lade dem stå i minimum 4 timer inden servering. Lav dem evt. dagen før du skal bruge dem.

Ved servering tager du en lille skarp kniv og skærer cremen fri af formen. Bare lad kniven løbe rundt langs kanten af cremen, hele vejen ned til bunden af ramekinen. Læg en tallerken ovenpå ramekinen, vend det rundt så ramekinen står på hovedet på tallerkenen. Kommer cremen ikke ud når du vender ramekinen, så lav en lille bevægelse nedad med tallerkenen, så skulle den gerne komme ud. Løft forsigtigt ramekinen af og server desserten som den er eller måske med lidt frisk frugt.  

TIP! Du kan tilsættes revet citronskal til mælken, for at give den en dejlig frisk smag. 







Ingen kommentarer:

Send en kommentar