tirsdag den 15. oktober 2013

Creme Brülée - Sådan fanger du en madnørd

Som lovet kommer her opskriften på Creme Brülée - min yndlingsdessert. Det er igen min kæreste som gæsteblogger og også denne gang henvender han hovedsageligt til det mandlige køn. Det betyder dog ikke at kvinderne ikke også kan lave desserten, som smager forførende godt ;-)


Denne ret står mit hjerte meget nær, for det var denne ret der beseglede skæbnen for denne madblogs indehaver. Creme Brülée er som bekendt et kraftigt afrodisiakum, og den skal omgås med varsomhed og serveres med velovervejede hensigter. Den kan forberedes dagen før og det sidste touch med brænderen ved køkkenbordet virker altid en smule blæret. Desserten nydes bedst i private omgivelser på en date med dit intetanende offer – helst én som ikke har hørt om rettens tilsigtede virkninger. ”Hvorfor er portionsstørrelsen til 4 personer?” spørger du så…tjoh, så kan man evt tage en dessert mere senere på aftenen...

4 pers.
4 æggeblommer
60 g sukker
4 dl piskefløde
1 stang vanille
Et drys rørsukker
Div. frugt og bær til pynt (hindbær, brombær, jordbær, kiwi, appelsin etc)

Fremgangsmåde
Rør æggeblommer og sukker sammen i en skål. Flæk vanillestangen og skrab kernerne ud, begge dele puttes i en gryde sammen med fløden. Varm piskefløden til ca 60-70 grader sammen med vanillestangen og vanillekornene - det må IKKE koge. Jeg plejer at måle temperaturen med min pegefinger, det må ikke være sådan at jeg brænder mig. Pil vanillestangen fra. Hæld en lille smule af fløden sammen med æggeblommerne under omrøring med et piskeris og tilsæt resten af fløden lidt efter lidt under stadig omrøring. Når du tilsætter den varme fløde lidt efter lidt undgår du at æggeblommerne koagulerer. Hæld blandingen i 4 små ramekiner. Hvis du er perfektionistisk nok kan du evt bruge brænderen til at fjerne boblerne på overfladen i ramekinerne, de skal bare lige smage flammen i et kort sekund og alle overfladiske bobler forsvinder. Sæt ramekinerne i vandbad med kogende vand, ca 3-4 cm dybt og bag i forvarmet ovn ved 150 grader (varmluft) i 35-40 minutter. Når du tager dem ud af ovnen kan du slå til en ramekin med hånden og så skal cremen have en budding-agtig blævrende fremtoning. Hvis den nærmere er flydende skal de have lidt mere. Når de er færdige stilles de koldt i mindst 4 timer, gerne natten over i køleskabet.




Yderligere forberedelser
Du bør inden din date overveje at sørge for tændte stearinlys, Tina Dickow på anlægget, en lækker skjorte og din bedste deo samt selvfølgelig en grundig rengøring af din hybel.

Servering
Inden servering hældes et drys rørsukker på toppen af din creme – et jævnt lag som bare lige dækker cremen. Dernæst brændes overfladen med en bunsenbrænder – en ukrudtsbrænder virker lige så fint hvis det er hvad du har! På dette trin i processen SKAL du tænke brandsikkerhed, lad være med at pege flammen mod brandbart materiale, fx en voksdug. Der må gerne komme et par mørke/sorte pletter i overfladen, men pas på det ikke branker helt. Det skal have 15-20 sekunders tid under brænderen hvor du bevæger flammen jævnt henover fladen for at undgå svedne pletter.
Anret med frisk frugt og bær i små stykker, fx brombær, kiwi, jordbær, hindbær, appelsinfileter, æblestykker – hvad du lige synes passer.




Servér med en kop god espresso eller anden god kaffe og et frækt glimt i øjet.


Hav en fantastisk aften!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar