onsdag den 25. september 2013

Hapsere med gedeost og grøn tomatmarmelade

Jeg havde en del grønne tomater at eksperimentere med i år, og der var for mange til kun at lave syltede grønne tomater. Så i år prøvede jeg at lave en grøn tomatmarmelade - en opskrift som jeg har haft kig på i flere år, men aldrig rigtig har fået taget mig sammen til at lave. Opskriften er fra Killes Køkken, en kogebog som efterhånden har 12-13 års jubilæum i mit køkken, og som jeg holder meget af. Jeg var ikke synderligt imponeret over den grønne tomatmarmelade da jeg skulle smage den til, men da jeg lavede disse hapsere med cremet gedeflødeost og den let røgede marmelade, var jeg solgt... Sikke en mundfuld!



Der skulle oprindeligt en specifik chipotle chili i marmeladen, men da jeg ikke kunne finde den, erstattede jeg den med almindelig stødt chili og lidt røget paprika. Der stod også i opskriften at de grønne tomater blot skulle halveres, men jeg vil foreslå dig at du skærer dem i kvarte hvis de er større end en cherrytomat.

Grøn tomatmarmelade:
(ca. 1 liter)

1 kg grønne tomater
6 løg - finthakkede
4 fed hvidløg - hakket eller i tynde skiver
200 gram brun farin
1 dl æblecidereddike
3 dl æblemost
½-1 tsk røget paprika
Stødt chili
3 spsk olivenolie
Atamon

Varm olien op i en gryde og svits løg og hvidløg i 5 minutter. Tilsæt røget paprika og lidt chili og steg videre et par minutter. Tilsæt farin og tomater og steg videre endnu et par minutter. Tilsæt resten af ingredienserne og bring det i kog. Lad blandingen koge ved middelvarme uden låg i ca. 1 time til halvanden under jævnlig omrøring. Den skal være forholdsvis tyk i konsistensen. Smag evt. marmeladen til med mere chili og lidt salt. Tilsæt lidt atamon til marmeladen og fyld den på atamonskyllede glas. 


Hapsere:

Skiver af rustikt brød med god skorpe
Olivenolie
Gedeflødeost
Grøn tomatmarmelade

Smør/pensl brødskiverne med lidt olivenolie og grill dem på en varm grillpande, så der er markante striber på brødet. Lad brødene køle af. Smør dem med et generøst lag ost og top med tomatmarmeladen. 

Hapserne kan fint fungere som en let forret, men også som en lækker snack til brunchen, frokosten, eftermid.... Ja, jeg kunne faktisk spise den stort set på alle tidspunkter af døgnet ;-)



2 kommentarer:

  1. Den opskrift ser virkelig dejlig ud. Den skal jeg vist have gang i her i weekenden. Tusind tak!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mette.

      Jeg kan som skrevet ikke helt tage æren for denne dejlige opskrift, men tro mig, du vil ikke fortryde det hvis du laver den... Den smager simpelthen SÅ dejligt!! Vi er blevet fuldstændig tosset med den herhjemme :-)

      God weekend!

      Charlotte

      Slet