søndag den 28. juli 2013

Strandkrabbebisque

Vi har gået og glædet os til at det blev højsommer og det blev tid til at fange strandkrabber. Vi plejede som børn at slippe krabberne fri igen, men denne gang endte de som en fantastisk krabbebisque - eller lækkerbisque´en som vi har døbt den. Det var en superhyggelig aktivitet for børnene at være med til krabbefangsten og de var også med da krabberne blev kogt og på magisk vis skiftede farve fra grå til røde :-)




Strandkrabbebisque:
(ca. 1½ liter)

Ca. 1 kg strandkrabber
1-2 spsk smør
2 grofthakkede løg
1 fed hvidløg
200 gram blandede suppeurter (porre, selleri, gulerod, bladselleri i tern/skiver)
½-1 dl cognac (kan udelades)
1 dl noilly prat eller hvidvin
1 nip safrantråde
2½ dl god æblemost
6 tomater (grofthakkede)
Vand
1½ dl fløde
Æblecideredikke
Salt
Friskhakket dild

Start med at aflive krabberne. Vi havde ikke mod på at stå med de levende krabber på et skærebræt, så vi kom dem i spilkogende vand, nogle stykker af gangen. De dør med samme, og vi tog dem op igen med en hulske, med det samme de ændrede farve. Kassér vandet.

Nu skal krabberne flækkes. Læg dem på et skærebræt (gerne med saftrille, så den gode kraft fra krabberne ikke går tabt på køkkenbordet). Skær krabberne i halve med en god kniv og kom det hele op i en skål.


Smelt smørret i en tykbundet, bred gryde. Jeg brugte en støbejernsgryde, for at holde godt på varmen. Sauter løg og hvidløg i smørret til de er bløde og klare. Tilsæt suppeurterne og lad dem blive blive bløde og let karamelliserede. Tilsæt nu krabberne, men hold væden som ligger i bunden af skålen tilbage. Svits det hele ved god varme i ca. 5 minutter. Tilsæt cognac og flamber (HUSK AT SLUKKE EMHÆTTEN FØRST!!)



Når alkoholen er fordampet, tilsættes noilly prat, safran, æblemost, tomater samt vand så det næsten dækker. Bring suppen i kog, læg låg på og lad det småkoge 40-45 minutter.


Sigt herefter suppen igennem en sigte. pres let på skallerne for at få det hele med. Kassér skallerne og gør dig selv, dine naboer og skraldemanden en tjeneste ved at pakke dem godt ind i 2 poser. Det kommer til at lugte forfærdeligt i denne sommervarme. 

Suppen bringes nu i kog igen og tilsættes fløde. Lad det koge igennem og smag nu til med æblecideredikke og salt. Tilsæt dild efter smag lige inden serveringen.

Suppen er ret tynd og vi valgte at jævne det lidt med en ganske almindelig meljævning. Det gjorde den lækker, cremet og noget nemmere for børnene at styre. Jævner du med meljævning skal du huske at suppen skal koge 5-10 minutter for at koge melsmagen væk. Server suppen med godt brød til.


VELBEKOMME!!








Ingen kommentarer:

Send en kommentar