torsdag den 6. december 2012

Rullepølse

Til en god julefrokost hører sig en god rullepølse. Rullepølse er faktisk ret simpelt at lave, det som oftest kan drille er at rulle og snøre slaget. Jeg har prøvet mig frem med flere forskellige opskrifter og fremgangsmåder for saltning og kogning, men denne gang blev rullepølsen fuldstændig perfekt!! Her er opskriften:




Svineslaget som jeg havde liggende i fryseren var fra en glad økogris og vejede 2200 gram. Hvis du bestiller slaget ved slagteren, så bed ham om at skære den til, så den er nem for dig at rulle, uden at du skal til at lappe slaget, hvis der er huller i. 

Slaget blev lagt i krydret saltlage i 2 døgn inden den blev rullet med stødt sort peber, revet løg, allehånde og lidt husblas.

Saltlagen:

125 gram salt
50 gram sukker
1,25 liter vand
2 laurbærblade
½ spsk korianderfrø
½ spsk sorte peberkorn
5 hele allehåndebær
2 kryddernelliker
Et stykke frisk ingefær
En god håndfuld frisk timian

Kog lagen op og skum den for urenheder. Lad lagen køle af. Kom svineslaget i en stor frysepose sammen med lagen. Luk for posen og læg den i et fad. Stil fadet i køleskabet i 2 døgn. 

Tag slaget op af lagen og dup det tørt med køkkenrulle. Bred slaget ud på et omhyggeligt rengjort, køkkenbord. Fordel 2 revne løg, et ganske tyndt lag stødt, sort peber, lidt stødt allehånde og 2-3 blade husblas klippet i mindre stykker (BEMÆRK: husblasen skal IKKE udblødes).

Rul slaget stramt sammen og sæt et par kødnåle i, så du nemmere kan snøre rullepølsen. Når rullepølsen er snøret lægges den i en stor gryde og der hældes vand ved til det dækker. Bring vandet i kog og lad rullepølsen småkoge i 2-3 timer (jeg gav min på 2200 gram ca. 2½ time). Tag herefter gryden af varmen og lad rullepølsen stå i gryden og trække en halv times tid. Sæt din rullepølsepresser i et fad og læg rullepølsen heri. På med låget og skru godt til. Lad rullepølsen stå i køleskabet til næste dag.
Tag rullepølsen ud af presseren og fjern snorene. Del evt. rullepølsen i passende stykker og frys dem ned, da rullepølsen har en meget begrænset holdbarhed. Jeg skar min i skiver og pakkede dem i små poser med 8-10 stykker i hver og frøs dem ned. Nemt at tage op af fryseren i en travl hverdag.









2 kommentarer:

  1. hej her er et lille fif . når man koger en rullepølse skal man huske og putte ligeså meget salt,peber og løg i vandet da man ellers koger smagen ud af den dejlige rullepølse mvh en entusiast

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej!

      Tak for tippet! Det vil jeg lige huske på i år når julerullepølsen skal koges :-)

      Charlotte

      Slet