torsdag den 28. juni 2012

Sol, sommer og rabarber

Sikke et skønt vejr det har været idag!! Endelig fik vi lidt sol og varme. Jeg har været dødspændt hele dagen, for at finde ud af hvordan mit jordbær/rabarbersyltetøj har artet sig.

Syltetøjet var perfekt! slet ikke så tyndt som jeg frygtede, men tyndt, som nu syltetøj der ikke er tilsat konservering og stivelse skal være. Med andre ord - hjemmelavet :-)Jordbær/rabarbersyltetøj:

250 gram skiveskårne rabarber
250 gram skiveskårne jordbær
500 gram sukker
1 vanillestang
3 spsk. konc. hyldeblomstsaft
1 spsk. friskpresset citronsaft

Rabarber, jordbær, sukker og hyldeblomstsaft kommes i en gryde og sættes over svag varme så sukkeret langsomt smelter - rør forsigtigt af og til. Vanillestangen flækkes, kornene skrabes ud og både kornene og stangen puttes i gryden. Når sukkeret er helt smeltet skrues der op for varmen til middel, og syltetøjet småsimrer i 10-15 min, til det tykner lidt. Tag gryden af varmen og rør citronsaften i. Det brændvarme syltetøj hældes på skoldede glas, evt. skyllet med atamon. Skru låget tæt og vend glasset på hovedet et par gange. Dette steriliserer låget. Opbevar syltetøjet på køl.

Jeg lavede desuden rabarbersaft. Ikke den koncentrerede slags som skal fortyndes, men lige til at drikke som den er.


Rabarbersaft:

700 gram skiveskårne rabarber
300 gram sukker
2 liter vand

Vand og sukker koges langsomt op til alt sukkeret er opløst i vandet. Lad lagen koge et par minutter. Tag gryden af varmen og tilsæt rabarberne. Lad rabarberne trække i 12-18 timer. Si den lyserøde rabarbersaft over i en ren gryde. Smag på den inden den varmes op, måske trænger den til mere sukker. Smag den til og kog herefter saften god igennem. Hæld den varme saft på skoldede flasker og luk dem. Vend dem på hovedet et par gange for at steriliserer låget/proppen.

Den sidste rest rabarbersaft som ikke kunne være i flasken, kogte jeg ind så den blev kraftigere i smagen, og tilsatte udblødt husblas i forholdet 3 blade husblas til 2 dl væske. Geleén blev hældt på et par skoldede glas, låget skruet på og glasset vendt et par gange.

1 kommentar:

  1. Opskriften på saft har alle dage været (indtil en eller anden syntes, det skulle være anderledes!), at man først tilsætter sukkeret EFTER, at man har siet frugten fra. Der er ingen grund til at søde på noget, hvis man smider det ud.
    Elsebeth

    SvarSlet